BOFA

De BOFA is een vereniging van amateur-filmmakers in ‘s-Hertogenbosch. Het zelf maken van een film staat bij de BOFA al meer dan 60 jaar centraal. Niet iedereen die een camera kan vasthouden en beelden schiet is een filmmaker. Een film is een verhaal in beeld en geluid met kop en staart dat door andere kijkers bekeken en begrepen kan worden. Een filmmaker is dus in de eerste plaats een creatief persoon – hoewel techniek en met name computergebruik een grote rol speelt. Filmers willen vaak als ze enige tijd individueel bezig zijn geweest met hun camera, iets meer doen met hun opnameapparatuur – film, foto en video – dan alleen plaatjes schieten bij een huwelijk of het afzwemmen van dochter of zoon. Zeker als de opnames op bandjes in de la blijven liggen, of de bestanden veel ruimte innemen op de harde schijf. Soms kun je dat heel goed individueel, maar samen gaat dat veel gezelliger en heb je meer kennis en ervaring van andere filmers ter beschikking. Regelmatig organiseert de BOFA daarom voor zijn leden een groepsopdracht. Maar ook worden soms spontaan groepsfilms gemaakt. De leden dragen hun kennis en ervaring over aan beginnelingen, maar gaan ook bij elkaar te rade wanneer problemen zich voordoen. Niets is zo leuk als vol trots aan een ander een film te kunnen laten zien – een eigen kunstwerk. Maar nog leuker is het, wanneer een ander daardoor enthousiast wordt, en het ook wil proberen. Samen met de BOFA.

BOFA – amateurs, maar wel professioneel!

NB’80

De BOFA is – samen met 16 andere amateur-filmclubs - aangesloten bij NB’80 de provinciale koepelinstelling in Noord-Brabant. NB’80 organiseert een paar keer per jaar filmfestivals waaraan leden van de aangesloten clubs kunnen deelnemen en zich onderling kunnen meten in creativiteit. De films worden door een vakkundige jury beoordeeld die zelf ook als amateur hun sporen hebben verdiend. Daarnaast organiseert NB’80 cursussen en workshops ten behoeve van de clubleden, die betrekking hebben op de hobby van film-maken in al zijn breedte. Zie verder: http://nb80.videofilmers.nl

NOVA

De BOFA-leden zijn via NB’80 ook lid van de Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele amateurs, de NOVA. Het jaarlijkse NOVA Filmfestival is de belangrijkste activiteit van de NOVA. Hieraan kunnen leden van filmclubs meedoen die op regionaal niveau in festivals bewezen hebben een film te hebben gemaakt van een zekere kwaliteit. Maar de NOVA doet meer – kijk daarvoor op hun site http://nova.videofilmers.nl